Radio Begijnenstraat

Luister al onze uitzendingen via SPOTIFY of SoundCloud

“Het is van een schoonheid, oprechtheid en rockenrolligheid die je zelden ergens hoort”

Dat zegt Radio 1 presentator Sven Speybrouck over Radio Begijnenstraat. en ook:

“..radio zoals radio altijd zou moeten zijn: verrassend, grappig, ontroerend, relevant…”

 

begijnenlogosp

Ergens tussen luisterspel, audiotheater en documentaire – Radio Begijnenstraat, not live, but alive…

Radio Begijnenstraat is een podcast reeks bestaande uit (eigen) muziek & teksten, woordkunst, literatuur en diepte-interviews van en gedetineerde personen uit ‘de begijnenstraat’ – zo noemen ze de Antwerpse gevangenis. ALLE UITZENDINGEN VIND JE ook IN ONS AUDIOARCHIEF

Het is een audio-kunstproject voortvloeiend uit een structurele samenwerking tussen hell-er vzw en het zorgteam van de gevangenis van Antwerpen en organiseert zich als een samenwerkend collectief met artistieke en therapeutische inslag.

In onze zelfgebouwde studio kunnen gedetineerde personen van vleugel f OP STRUCTURELE BASIS terecht voor een diepte-intervieuw, om te presenteren of voor te dragen, te zwijgen, te zingen en te zeveren. Wekelijks organsiseert hell-er opname sessies in groep en individueel, alsook momenten waarop gedetineerde personen alleen kunnen werken aan onze laptopen. En dat in een klassiek detentie klimaat, waarin cultuur dreigt te verdwijnen in goed-gemeende eenmalige pogingen.

Gedetineerde personen worden uitgenodigd om muziek te maken voor onze podcast door muzikant Thomas De Smedt die de opname alsook de (post)productie in goede banen leidt. Dramatherapeute en radiomaker Katrin Lohmann (tevens de artistiek coördinator van dit project) verzorgt de interviews en de creatie van spoken words en poëzie individueel en in de drama-groep. Katrin staat garant voor een collectief creatief proces waarin elke deelnemer zijn unieke bijdrage levert aan de uitzendingen en wordt soms versterkt door radiomaker Wederik De Backer. Om de zoveel tijd wordt alle materiaal gemonteerd tot een poëtisch associatieve uitzending die het midden houdt tussen audio-theater, klankkunst en documentaire.  Op die manier ontstaat telkens een nieuwe podcast die wordt uitgezonden op de lokale fm zender radio centraal, de online community radio wearevarious en via diverse podcast kanalen waaronder Spotify – en SoundCloud. Occasioneel wordt Radio Begijnenstraat ook wel eens op de ‘echte’ radio gespeeld en in het kunstenveld; verder ordenen we al onze afleveringen chronologisch in ons audioarchief op hell-er.net

Jaarlijks organiseren wij locatie radio projecten in andere gevangenissen, zoals de gevangenis van Merksplas, Brugge en Gent.

Radio Begijnenstraat vertrekt vanuit de behoeften, talenten, het lijden, de wensen en sterktes van eenieder en wil een zinvolle (?!) dagbesteding, samenwerking, empathie, creativiteit en reflectie exploreren en ondersteunen. Al naargelang de goesting en nood werkt iedereen aan alles of niets: inspiratie & associatie, spreken & schrijven, regisseren & monteren of gewoon aanwezig zijn. We bedienen ons daarbij op onconventionele en intuïtieve wijze van onze biografie, vormen van onze stemmen, literatuur, punk, montagetechnieken, muziek, verbeelding, onze dromen & demonen, theater & creatief schrijven.

 

vlaanderen-verbeelding-werkt_vol

zorg-logo

 

hell_er-2