Radio Begijnenstraat

“Het is van een schoonheid, oprechtheid en rockenrolligheid die je zelden ergens hoort”

Dat zegt Radio 1 presentator Sven Speybrouck over Radio Begijnenstraat. en ook:

“..radio zoals radio altijd zou moeten zijn: verrassend, grappig, ontroerend, relevant…”

begijnenlogosp

Ergens tussen luisterspel, audiotheater en documentaire – Radio Begijnenstraat, not live, but alive…

Radio Begijnenstraat is een podcast reeks bestaande uit (eigen) muziek & teksten, woordkunst, literatuur en diepte-interviews van en met daders uit ‘de begijnenstraat’ – zo noemen ze de Antwerpse gevangenis. ALLE UITZENDINGEN VIND JE IN ONS AUDIOARCHIEF

Het is een audio-kunstproject voortvloeiend uit een structurele samenwerking tussen hell-er vzw en het zorgteam van de gevangenis van Antwerpen en organiseert zich als een samenwerkend collectief met artistieke en therapeutische inslag.

In onze zelfgebouwde studio kunnen gedetineerden van vleugel f OP STRUCTURELE BASIS terecht voor een diepte-intervieuw, om te presenteren of voor te dragen, te zwijgen, te zingen en te zeveren. Wekelijks organsiseert hell-er opname sessies in groep en individueel, alsook momenten waarop gedetineerden alleen kunnen werken aan onze laptopen. En dat in een klassiek detentie klimaat, waarin cultuur dreigt te verdwalen in goed-gemeende eenmalige pogingen.

Gedetineerden worden uitgenodigd om muziek te maken voor onze podcast – in het verleden door uziektherapeut Hans Decrock en muzikant Thomas De Smedt. Dramatherapeute en radiomaker Katrin Lohmann (soms vervangen of versterkt door Wederik De Backer) verzorgt de interviews en de drama-groep, en staat garant voor een collectief creatief proces waarin elke deelnemer zijn unieke bijdrage levert aan de uitzendingen. Katrin monteert al deze opnames vervolgens tot een poëtisch associatieve uitzending die het midden houdt tussen audio-theater, klankkunst en documentaire.  Op die manier ontstaat om de 6-8 weken een nieuwe podcast die wordt uitgezonden op de lokale fm zender radio centraal, en online – occasioneel ook wel eens op de ‘echte’ radio en in het kunstenveld.

Radio Begijnenstraat vertrekt vanuit de behoeften, talenten, het lijden, de wensen en sterktes van eenieder en wil een zinvolle (?!) dagbesteding, samenwerking, empathie, creativiteit en reflectie exploreren en ondersteunen. Al naargelang de goesting en nood werkt iedereen aan alles of niets: inspiratie & associatie, spreken & schrijven, regisseren & monteren of gewoon aanwezig zijn. We bedienen ons daarbij op onconventionele en intuïtieve wijze van onze biografie, vormen van onze stemmen, literatuur, punk, montagetechnieken, muziek, verbeelding, onze dromen & demonen, theater & creatief schrijven.

Radio Begijnenstraat is trouwens trots lid van het podcastgezelschap LUYSTER, een collectief van kwalitatieve verhalende podcasts.  Met podcastfeed en al 🙂

 

 

vlaanderen-verbeelding-werkt_vol

zorg-logo

antwerpen_sponsorlogo_pms_5425

hell_er-2