Radio Begijnenstraat

Laat dit een getuigenis zijn

begijnenlogosp

Ergens tussen luisterspel, audiotheater en documentaire – Radio Begijnenstraat, not live, but alive…

Radio Begijnenstraat is een podcast reeks bestaande uit (eigen) muziek & teksten, woordkunst, literatuur en diepte-interviews van en met daders uit ‘de begijnenstraat’ – zo noemen ze de Antwerpse gevangenis.

Het is een audio-kunstproject voortvloeiend uit een structurele samenwerking tussen hell-er vzw en het zorgteam van de gevangenis van Antwerpen en organiseert zich als een samenwerkend collectief met artistieke en therapeutische inslag.

Binnen een klassiek detentie milieu vertrekt Radio Begijnenstraat vanuit de behoeften, talenten, het lijden, de wensen en sterktes van eenieder en wil een zinvolle (?!) dagbesteding, samenwerking, empathie, creativiteit en reflectie exploreren en ondersteunen. Al naargelang de goesting en nood werkt iedereen aan alles of niets: inspiratie & associatie, spreken & schrijven, regisseren & monteren of gewoon aanwezig zijn. We bedienen ons daarbij op onconventionele en intuïtieve wijze van onze biografie, vormen van onze stemmen, literatuur, punk, montagetechnieken, muziek, verbeelding, onze dromen & demonen, theater & creatief schrijven.
Om de twee maanden hebben we op die manier een nieuwe uitzending klaar die wij collectief op Vleugel F beluisteren en nadien integraal uitzenden op Radio Centraal.

Radio 1 presentator Sven Speybrouck noemt de reeks doe-het-zelf-uitzendingen ‘radio zoals radio altijd zou moeten zijn: verrassend, grappig, ontroerend, relevant…’

En bijzonder vereerd zijn we door de lovende woorden van Thomas Smolders die onze podcast met 5 sterren recenseert in De Morgen: ‘Een bizarre trip, huilen omdat het zo mooi en oprecht was, alles en niets. De eerste podcast die vijf sterren in de recensie scoort…’

Herbeluister de uitzendingen van Radio Begijnenstraat in ons klinkend archief!

Radio Begijnenstraat is een structureel & collaboratief creatief proces op vleugel F/ gevangenis Antwerpen.

Artistieke coördinatie, (eind)montage, (eind)regie, spel-coaching & redactie: Katrin Lohmann

Communicatie & redactie: Nelle Van Damme

Soundeffects & jingles: tram6o4

 

Sinds februari 2017 faciliteert hell-er ism het zorgteam ook een beeldend luik op vleugel F: ‘kunstbak‘  is een project i.s.m. de kunstenaar Gerard Herman.

 

vlaanderen-verbeelding-werkt_vol

zorg-logo

antwerpen_sponsorlogo_pms_5425

hell_er-2