wie is wie

Katrin Lohmann is artistiek coördinatrice van hell-er vzw. Zij is actrice met een master in dramatic arts (2008 Herman Teirlinck Instituut Antwerpen BE), dramatherapeut met een bachelor in arts therapy (2003 HAN University Nijmegen NL) en clientgericht psychotherapeute (2014 Postgraduaat Focus on Emotion vzw ism KU Leuven BE). Zij werkt als zelfstandige psychotherapeute op de psychiatrische vleugel f van de Antwerpse gevangenis en in groepspraktijk Conciente. Daarnaast is zij actief in het professionele podium circuit en werkte o.a voor Troubleyn, NTGent, Theater Zuidpoool, Muziektheater Transparant. Binnen de Vlaamse TV fictie vertolkte zij rollen in Beau Sejour, Salamander, Callboys e.a.. Recent dook zij op als sidekick in Woestijnvis programma’s voor Canvas zoals hetleven.doc en De Ideale Wereld. Zij maakte enkele radiodocumentaires voor de nationale radio zoals ‘Land In Zicht’ over het Amsterdamse daklozenkoor De Straatklinkers (uitgezonden op Radio 1 en Radio 1 Nederland), en meest recent samen met Wederik De Bakker ‘Hier Woont Mama Nu’ over moeders die samen met hun kinderen op de moeder-kind-afdeling van de gevangenis van Brugge verblijven.

Nelle Van Damme is medeoprichter van vzw hell-er en schrijft en publiceert geregeld voor en over de kunstprojecten van de organisatie, verder doet zij het dagelijks bestuur van de vzw. Zij werkt als klinisch psycholoog en psychoanalytisch psychotherapeut in de psychiatrische afdeling van de gevangenis van Antwerpen en vanaf 2024 in de gevangenis van Gent (ministerie van Justitie, België). Ze heeft ook een klinische praktijk in Gent sinds 2011 en werkt als freelance supervisor voor de psychoanalytische opleiding aan de Universiteit Gent, geeft lezingen bij verschillende psychologische organisaties, en heeft gepubliceerd over onderwerpen zoals forensische psychotherapie en psychose, cultuur en gevangenis.

tram6o4 is een (ex-gedetineerde) sound-designer die bezig is met experimental sequencing & ej-mixing, voor hell-er creëert hij regelmatig jingles en soundscapes onder de project naam akkaf scene.

Wederik De Backer is een befaamde radio maker die in de smaak van hell-er en de internationale prijzen valt. Hij maakt audiofictie, radiodocumentaires en podcasts. Hij studeerde in 2013 af als radiomaker aan de RITCS School of Arts in Brussel. Hij schrijft, copywritet, interviewt, monteert en mixt, zowel voor zichzelf, als voor anderen. Zijn producties vonden hun weg naar radiozenders in Vlaanderen, Nederland, Duitsland en de VS. Voor zijn residentie in het sociaal en artistiek centrum De Koer in Gent, maakte hij in 2017 het audioverhaal Almanak. Almanak werd Best European Radio Drama op de prestigieuze Europese mediaprijs Prix Europa, en won prijzen op het UK International Radio Drama Festival in Engeland, The International Sarah Awards in New York, de Grand Prix Nova in Roemenië en de Prix Marulic in Kroatië. Hij wond ook de Belfius Persprijzen voor zijn docu moeders ten laste en de First Price Short Form UK International Radio Drama Festival (Groot-Britannië)en The burning Mic Berliner Hörspiel Festival (Duitsland) voor 3 MINUTEN STILTE – en dit is nog maar een kleine greep uit zijn reeks bekroningen, zie ook deze link voor zijn andere award: https://www.deziekesteur.be/Als project medewerker voor hell-er vzw realiseerde Wederik in 2018 ism vleugel F twee audioverhalen voor Radio Begijnenstraat, in 2019 maakte hij samen met Lucas Derycke een uitzending in de gevangenis van Merksplas. Hij realiseerde tevens het portret Purple Rain en de docu Sonny, en in 2020 slaan Wederik en Katrin de handen in elkaar voor een radio documentaire over geïnterneerden in de gevangenis van Merksplas (locked up in lockdown); in 2023 maken zij samen een podcast reeks over de moeder-kind-afdeling van de gevangenis van Brugge (hier woont mama nu).

Gerard Herman is een Belgische kunstenaar die op vele vlakken thuis is: performance, audio, tekenen, schrijven – zoals ook blijkt uit de ondertussen ongeveer dertig publicaties die hij op zijn naam heeft. Speels transformeert hij het alledaagse tot poëzie met een ironische of surreële twist. Voor hell-er organiseert hij beeldend ateliers op vleugel F die regelmatig resulteren in publicaties. Gerard geeft ook les aan het KASK, een boeiend interview met hem leest u hier.

Thomas De Smedt is een zeer veelzijdige muzikant en muziek producer die nu sinds bijna 2 jaar werkt voor Radio Begijnenstraat. Hij begeleidt onze gedetineerde deelnemers in het maken van muziek voor onze podcast reeks, op gebied van song-writing, opname, producing en mix/ master en heeft het niveau van – en de goesting voor – de muzikale bijdragen verheft tot ongekende hoogtes.

Katoo De Langhe studeerde in 2023 af aan de radio opleiding van het RITSC. Zij maakt audio fictie en documentaires en doet redactie en montage van de Klara podcast Drie Boeken. Haar stage deed zij bij Wederik De Backer, en bij gevolg bij Radio Begijnenstraat omdat Wederik en Katrin tijdens die periode de podcast reeks Hier Woont Mama Nu aan het afwerken waren. Voor deze vierdelige reeks voor de Standaard maakte Katoo voor-montages en ook enkele opnames van aflevering 4 – en kreeg de smaak te pakken om verhalen van gedetineerde personen op te tekenen. Vervolgens maakte Katoo met Thomas voor Radio Begijnenstraat onze eerste audioproductie in de gevangenis van Gent, een piloot project dat zo goed beviel, dat we het met Katoo als verhalend kunstenaar verder willen uitbouwen daar ism het zorgteam/ Nelle Van Damme.

Hans Decrock is muziektherapeut in de gevangenis van Gent en voordien in de gevangenis van Antwerpen, en sinds vele jaren bekend en betrokken bij Radio Begijnenstraat. Vanuit de muziektherapie leidt hij niet alleen deelnemers toe naar het project, hij coördineert en ondersteunt in zijn functie ook muzikale opnames en creaties. Hij kijkt ernaar uit om samen met Katoo en Nelle een tweede structurele audio werking in de gevangenis van Gent op poten te zetten.

Raad van bestuur hell-er vzw: actrice & muzikante Liesa Van der Aa, acteur, theatermaker & regisseur Peter Seynaeve, grafisch kunstenaar Tim Bruggeman, criminoloog, seksuoloog, systeemtherapeut en (forensisch) groepstherapeut Els Van Daele

Ex-medewerkers:

Lio Merckx behaalde een master radio aan het Ritcs in Brussel en deed in 2020 haar stage bij Radio Begijnenstraat – ze verzorgde opnames, interviews en montages voor de uitzending Freaks from desire. Volg haar audio werk via deze link

Marlies van de Walle deed haar stage op vleugel F van de gevangenis Antwerpen en is ondertussen afgestudeerd als klinisch psychologe. Ze werkt als projectmedewerkster bij het centrum ter preventie van zelfdoding en was jarenlang co-begeleidster van de externe ateliers van Radio Begijnenstraat EXP. in Kavka.

Corinne Heyrman deed in 2016 in het kader van haar studie aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen  stage bij Radio Begijnenstraat en werkte nadien t/m 2017 als artistiek project medewerker voor het project. Ze deed regie, interviews en montage.